mandag den 30. marts 2009

Røde mor er uforstående...

Der er noget næsten patetisk ved DR's forsagelse af Søren Espersens anklager om Danmarks Radios store tv-dramaers stærke drejning mod socialismen, progressivismen og al dens væsen. Der er nemlig ingen tvivl overhovedet om, at han har ret. Måske er det derfor, at forsvaret bliver så pinagtigt at se på.

Espersen forsøgte fornyligt i en artikel i Politiken, at skrive en fiktiv drejebog for DRs kommende store dramasatsning ”Borgen”. Drejebogen opsummerer kort en fantasidrejebog over helte og skurke i det kommende tv-drama. Uden at gå i detaljer, kan man kort opsummere Espersens drejebog således:

De røde er de gode, de blå er de onde, der af de sorte – de rigtigt onde – er blevet vildledt. Det bliver en slags parodi af denne opstilling. Som superhelt vil en yndig mørk indvandrerpige være i centrum, eventuelt iført et tørklæde. Liderbukkene samt dem med indre gøende svinehunde, er naturligvis placeret på den yderste højrefløj (og det vil i dansk sammenhæng besynderligt nok sige DF, der mest af alt minder om en art Socialdemokrati).

Det er naturligvis sat på spidsen, men det holder ikke desto mindre vand. Mette Bocks svar på tiltale (i DR ”Søndag21” 29/03) var en masse søforklaringer, der handlede om kunstnerisk frihed, de DR-ansattes ufattelige integritet og seriøsitet. Hvad skulle hun ellers sige. Det ville være utænkeligt om hun medgav, at der kunne være noget om snakken. Desværre. Men uanset hvor forfejlet Espersens fiktive drejebog af ”Borgen” måtte blive, får han utvivlsomt ret i én ting; helten kunne aldrig – aldrig nogensinde – tænkes at være én fra Dansk Folkeparti. Så skulle det i hvert fald være én, der opdagede, hvor svinsk partiet var indefra, for derefter at følge sin (nu omvendt røde) samvittighed og bryde med sorte mor.

Det mest uhyggelige ved anklagen mod DR er egentlig DRs manglende evne til at indrømme denne helt åbenlyse ensidige tolkning af virkelighedens Danmark. Jeg tænker, at de a) lyver, når de siger, at det ikke er sandt, dvs. de ved godt inderst inde, at Espersen har ret, når han påstår, at en DF'er aldrig kunne bliver helten i et DR-drama - eller – b) de virkelig tror på , at de, med deres kunsteriske frihed, deler sol og vind bare tilnærmelsesvist lige. Hvis svaret er ”a” er de løgnagtige, og er i tilgift vitterligt så røde, som Espersen påstår, hvis svaret er ”b” er de enten dumme eller så indspist røde, at de virkelig intet længere kan se eller høre; røde mor er ikke vred, hun er skuffet over den urimelige anklage fra Espersen. Hvor kunne han påstå noget så urimeligt og usandt?

Hvad kan man gøre for at forandre dette fænomen i DR, så længe det stadig er eks-marxister, kommunister og socialister (og et par radikale), der sidder på meningsdannelsen i DR?

Drop statsstøtten og licensen. Fuldstændigt. Og skal man så høre om denne fine kulturinstitutions betydning for vort lands ve og vel og historie, og at dette da må bevares, melder jeg pas. Det er blevet et mantra uden indhold. Jeg ser intet af betydning DR nogensinde har gjort for dansk kultur og historie, andet end at integrere disse i et allerede fastlåst, forudsigeligt og helt bestemt samfundssyn, hvor borgerlige (og nu også DF) er onde mens alle andre er gode. Er der røde, der er ”onde”, er det alene de, der har misforstået socialismen (Og det vil blot sige; forstået den til fulde!) eller er blevet korrumperet af penge (som jo er en borgerlig kapitalistisk modbydelig opfindelse). DR er ind imellem udmærkede tv-serier og underholdningsprogrammer- men intet så unikt, at det er bedre end alle andre steder, og med en så ensidig drejning mod det røde, at det er absurd.

Maria Sand

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar